InHetOog fotografie

oog voor details

Fotografie in Kgalagadi


Foto's bestellen neem Contact op

Verreaux's eagle-owl

Bij de voorbereiding op mijn road trip door Namibia, stuitte ik op de Kgalagadi Transfrontier Park, die in Zuid Afrika ligt direct aan de grens met Namibie. Ik had niet eerder van dit park gehoord dus besloot ik er een paar dagen te blijven. Vervolgens ben ik meer informatie over dit park gaan verzamelen en uiteindelijk heb ik mijn verblijf daar uitgebreid naar vijf overnachtingen. De informatie die ik verzamelde maakte mij duidelijk dat dit geen park is waar je maar twee nachten kunt blijven, zeker als je bezoek puur op fotografie is gericht.

kgalagadi leeuw
Hier kun je een boekje bestellen die je van belangrijke informatie kan voorzien. Is ook via de lokale boekhandel aan te komen.

Kgalagadi vogels Troep leeuwen in de Kgalagadi

mata mata
Vanuit Windhoek, waar mijn fotografie-roadtrip begon, is de Kgalagadi moeilijk in een dag te bereiken. Ik vond het onverantwoord om in een keer naar de Kgalagadi te rijden dus ik heb een tussenstop gemaakt in de Kalahari, bij Bagatelle Lodge, een lodge die ik iedereen kan aanraden. De volgende dag doorgereden naar Mata Mata Rest camp, een rest camp direct op de grens in Zuid Afrika. Hier had ik twee overnachtingen gereserveerd. Daarna zou ik naar Twee Rivieren gaan en ook daar twee nachten verblijven om dan weer terug te komen naar Mata Mata, voor een nacht. Reserveren voor de rest camps in de Kgalagadi kun je via deze url Voor het hoogseizoen zijn de beschikbare plekken snel uitverkocht. Ik was er in februari en toen was er nog voldoende plek beschikbaar.

Parende leeuwen Roofvogels in de Kgalagadikgalagadi cheetah
De wegen in de Kgalagadi zijn redelijk te bereiden. Ik had zelf een 4WD met (rooftop tent). Ik heb echter ook verschillende 2WD gezien. Die hadden het wel aanmerkelijk moeilijker, maar ik heb niemand gezien die zich vast had gereden. Tussen de rest camps en het park zitten hekken. Deze gaan rond zonsopkomst open en sluiten vlak na zonsondergang. De tijden staan aangegeven. Toen ik er was in februari ging de poort om 05.30 open en sloot het weer om 20.30u. s morgens stroomt de restcamp ook echt leeg zodra de poort open gaat. De plekken op Mata Mata zijn ruim en er is genoeg schaduw. Verder is er een winkeltje, je kunt er tanken, het sanitair is ok en er is een klein zwembad. Er is ook een waterhole, maar die is redelijk ver van het hek van het kamp. Ik vond het niet de moeite waard om daar te gaan fotograferen, ondanks dat er wel leeuwen en ander wild kwamen drinken.


Kgalagadi cheetah Cheetah verstikt wildebeest kalf in Kgalagadinossob
In de Kgalagadi zijn er twee rivierbeddingen, van de Nossob en van de Auob. Er stroomt meestal geen water door de bedding. Langs de beddingen zijn er waterplaatsen aangelegd en wordt er water opgepompt. De drinkplaatsen trekken veel wild aan, waardoor ook de roofdieren naar de waterplaatsen trekken. Je hebt dus goede kans om een grote verscheidenheid aan wild en roofdieren tegen te komen. Er is een public facebook groep waar je kunt zien waar welk wild is gezien. Ik zoek altijd op ‘kgalagadi sightings’ om de groep te vinden. Erg leerzaam. Aan roofdieren ben ik tegen gekomen hyena, leeuwen (meerdere), cheetahs (meerdere). Verder jakhalzen en vossen. Heel veel vogels, als bijeneters, secretarisvogel, duiven, sandgrous, allerlei roofvogels, kwikstaarten, drongo’s, spechten, vinken, ….

Kgalagadi cheetah Oude leeuw in de Kgalagadi

secretarisvogel
Waar het op neer komt is dat je rustig door het park rijdt, liefst met het raam open, zodat de geluiden ook tot je doordringen (het is wel erg heet en de luchtvochtigheid is extreem laag). Ondertussen scan je de omgeving af op zoek naar dieren. Deze kunnen overal zitten, in en onder bomen en struiken, dicht bij de weg of verder in de begroeing. Houd ook de toppen van de duinen in de gaten want veel wild en ook de roofdieren lopen graag over de top van de duinen, waarschijnlijk vanwege het goede zicht op de omgeving die ze daar hebben. Als er iets opvallends is dan staan er vaak al wat auto’s stil, maar je moet ook zelf goed kijken anders gaan veel details verloren. Het park is erg groot, waardoor je vaak heel lang geen andere auto tegen komt. Verspreid over het park zijn er picnic sites waar je uit de auto mag komen. Wel blijven uitkijken want de dieren kunnen daar ook komen. Opvallend is dat er geen afvalbakken zijn. Je moet alles zelf weer meenemen.
mata mata
Twee rivieren is vergelijkbaar met Mata Mata, maar er is daar minder schaduw. Ik heb vanaf Twee Rivieren vooral de bedding van de Nossob verkend. Ik ben vaak wel tien tot twaalf uur onderweg geweest, op zoek naar interessante situaties. Het is vaak lonend om in de schaduw van een boom te wachten op de ontwikkelingen. Let goed op het gedrag van de dieren. Kijken ze allemaal een kant uit dan zijn daar waarschijnlijk roofdieren. Ik heb daar prachtige situaties meegemaakt, zoals de paring van leeuwen en een cheetah die het jong van een gnoe greep. Bij die gelegenheid was ik de enige in de verre omtrek. Bijzondere ervaring. De Kgalagadi Transfrontier Park is meer dan de moeite waard.


Webshop

Alle kgalagadi sightings