InHetOog fotografie

oog voor details

Roadtrip Madagascar


Foto's bestellen neem Contact op


In september 2024 zijn wij, Felix en Riekje, naar Madagascar geweest. We hebben daar ruim drie weken met chauffeur/gids Christian over het eiland gereden en hebben allerlei parken en andere bezienswaardigheden bezocht. Vanuit de hoofdstad Antananarivo zijn we naar het oosten gegaan,naar Andasibe, daarna weer via Antananarivo over de RN7 naar Antsirabe. Van Antsirabe naar het westen naar Morondava, Kirindy en Bekopake (Tsingy). Toen weer naar Antsirabe en via de RN7 verder naar het zuiden om uiteindelijk te eindigen in Tulear/Ifaty. Deze pagina geeft je toegang tot de foto's en videos die we tijdens deze roadtrip hebben gemaakt. Enjoy.

Andasibe
In Het plaatsje Andasibe ligt het nationale park Perinet. Hier leeft de grootste halfaap, de Indri Indri. De Indri Indri is de enige staartloze halfaap. In de ochtend is zijn roep op een afstand van 2 km nog te horen. Bij Andasibe zijn ook andere parken die de moeite waard zijn, zoals VOI (Vondron’olona Ifotony), Eulophiella, Maromihaza. Naast de Indri Indri, is hier ook de Diadeem Sifaka, Grijze halfmaki en verschillende varianten bruine lemuren te vinden. Uiteraard ook reptielen, amfibieën en insecten.
In Andasibe zijn we twee dagen met een uitstekende gids op stap geweest. Een man met visie en hart voor de natuur. Een echte aanrader.

Antsirabe richting Morondava

Op het traject van Antsirabe naar Morondava kom je een gevarieerd landschap tegen, met rijstvelden, terrassen, bergen, rivieren en meertjes. Goudzoekers die rotsen te lijf gaan met stalen pijpen, en anderen die alleen het slib zeven. Vrouwen die de was doen in rivieren enz.

Ranomafana Mining gold in Dabolava


Kirindy
Het Kirindy-bos is een droog, dicht woud in het westelijke deel van Madagascar. Dit gebied maakt deel uit van Menabe Antimena een omgeving waar maki's en andere soorten kunnen worden waargenomen . Het is ook de enige plek ter wereld waar je dieren zoals de Vositse (gigantische springrat) en de fossa (Cryptoprocta ferox), de grootste predator van Madagascar, kunt tegenkomen (endemisch).
In het droge seizoen zijn veel amfibieën en reptielen in winterslaap en dus moeilijk te vinden. Ook de Allée des baobabs (Avenue of the Baobabs) ligt binnen Menabe Antimena. Naast de allee des baobabs vind je in deze omgeving gebieden met een hoge concentratie aan baobabs.
Dit gebied doorkruis je als je op weg bent naar Tsingy de Bemaraha bij Bekopaka. De weg er naar toe is een uitdaging(2024).


Allee des Baobabs



Tsingy
Tsingy de Bemaraha is een natuurreservaat dat valt onder Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het ligt bij het plaatsje Bekopaka.
Onderdeel van het reservaat is een karstlandschap en kalkmassief (tsingy) grenzend aan de vallei van de rivier de Manambolo. Het kalkgesteente is op sommige plaatsen sterk geerodeerd, waardoor er scherpe pieken zijn ontstaan. De rotsformaties lagen vroeger onder de zee oppervlak maar zijn door tektonische activiteit boven water komen te liggen. Je vind in de rotsen verschillende verwijzingen (fossielen) naar deze periode. Rond Bekopaka zijn er twee van deze gebieden, de kleine Tsingy en de grote Tsingy.
Bekopaka is vanuit Morondava te bereiken via een vreselijk slechte weg, inclusief twee rivieren die met een veerboot moeten worden overgestoken.

Morondava
Morondava is een redelijk grote stad aan de westkust van Madagascar.
Eigenlijk bestaat het uit twee delen, het stadscentrum met veel bedrijvigheid, een leger aan cyclo-pousse en pousse pousse, en alle winkels, marktstalletjes en instellingen. Daarnaast een schiereiland Nosy Kely, waar de meeste hotels zijn.
Morondava heeft ook een eigen vliegveld. De Allée des Baobabs is goed te bereiken vanuit Morondava.
Het strand is langgerekt met fijn zand. Aan het strand vind je veel vissers. Het verschil tussen eb en vloed is vrij groot, waardoor de vissers zich door de getijden moeten laten leiden wat afvaart en aankomst betreft. Als je de vissers wil vastleggen dan zul je de waterstanden in de gaten moeten houden.



Ranomafana
Ranomafana was tijdens de koloniale periode een klein dorpje. Vlakbij het dorp bevindt zich een warmwaterbron. De Franse inwoners van Fianarantsoa en omstreken namen hier zo nu en dan een bad in één van de thermalebronnen. Hierdoor, en door het park, is het dorpje gegroeid, tot een, voor Malagasy begrippen, welvarend dorp. Veel woningen hebben elektriciteit.
Ranomafana betekent in het Malagasy heet water. Binnen het regenwoud is een nationaal park gecreeerd. Er komen hier uiterst zeldzame lemuren voor die pas rond 1998 werden ontdekt (golden bamboo lemur) Bij de ingang van het park bevindt zich Centre Valbio, een wetenschappelijke instituut op het gebied van biodiversiteit. Het centrum is opgericht en wordt geleid, door de bekende Amerikaanse primatoloog Patricia Wright. Er leven 12 soorten lemuren in dit park, de enige predator van Madagascar de Fossa, en vele mangoesten.
Er zijn meer dan 100 vogelsoorten, waarvan 30 uitsluitend in Ranomafana. Verder 62 soorten reptielen, meerdere slangen en kameleonspecies, kikkers, vlinders en andere insecten.

Ranomafana richting Ambalavao

Het traject van Ranomafana naar Ambalavao loopt door heuvelachtig gebied met mooie uitzichten over rijstvelden prachtige dorpjes, baksteenproductie, waterpartijen enz.

Landschap langs RN7

Ambalavao en Parc d'Anja
Anja Community Reserve, of Parc d’Anja ligt op een paar minuten rijden van Ambalavao .
Het kleine park ligt aan de voet van een grote klif en bestaat uit een zoetwatermeer en een bosgebied.
Parc d'Anja wordt gerund door de lokale community waardoor de natuur wordt beschermd en de gemeenschap extra inkomsten heeft. Er leven meerdere groepen ringstaart Maki's.
De gemeenschap kweekt boompjes die bladeren dragen die stapelvoedsel vormen voor de ringstaart maki's. Zo kunnen ze het bos uitbreiden, waardoor er ruimte is voor nog meer groepen ringstaart maki's.
Uiteraard zijn hier ook reptielen en vogels te vinden.

baobab Allée Chameleon01

pirogue Chameleon02


Isalo
Het Isalo National Park is een van de grootste Nationaal Parken van Madagascar. Het wordt ook wel het Colorado van Madagascar genoemd, vanwege het grote bergmassief waaruit het park bestaat. Zandsteenformaties, diepe kloven, grotten en steile pieken.
Door de canyons stromen verschillende riviertjes. Isalo National park is een belangrijke zoetwater reservoirs voor het zuiden van Madagascar.
Door de Namaza kloof loopt een veel bezochte route. Aan het eind kom je uit bij twee poelen met watervallen, de blue en de black pool. In een zijtak van de kloof ligt de Cascade des Nymphes.
Het kleine plaatsje Ranohira, aan de RN7, is de toegangspoort tot het park.
Een aantal inwoners van Ranohira is opgeleid tot gids voor Isalo. Ze verzorgen ook lunches binnen het park. Allemaal prima geregeld. Zo kunnen zij, tijdens het toeristenseizoen een betekenisvolle dagbesteding hebben die de gemeenschap ten goede komt.
Bij het boomrijke deel aan het begin van Isalo leven groepen Verreaux's Sifakas, die zich hier ook springend over de paden verplaatsen (dancing sifakas).

Verreaux's Sifaka Verreaux's Sifaka

Isalo Dancing Verreaux's Sifaka




Ifaty
Ifaty is een klein vissersdorpje dat is uitgegroeid tot een toeristische plek. Op het strand is altijd veel activiteit vrouwen bieden massages aan, vissers vertrekken van het strand, er wordt van alles aan souveniers aangeboden, snorkelen, duiken en het bekende Spiny Forest (Reniala).
Het Spiny Forest is een gebied met een hoog endemisch gehalte. 95% van alle plantensoorten in deze regio is nergens anders te vinden.
De planten hebben zich aangepast aan de extreme droogte. Ze hebben de mogelijkheid om grote hoeveelheden vocht vast te houden en hebben een uitgebreid wortelstelsel, kleine bladeren (minder verdamping) en grote absorberende stammen en takken. Er komen ook veel endemische vogels voor in het spiny forest.
Ten noorden van Ifaty ligt een vissersdorp, waar de vissers uit de regio hun vangst aan land brengen. Interessant om dit proces te bekijken en vast te leggen. Let ook op de beschilderde gezichten van de vrouwen. Zij maken een pasta van de schors van de balsaboom en smeren dat, als protectie, op hun gezicht.
De romp van de bootjes van de vissers is van balsahout gemaakt. Balsa (vlot in het spaans) is afkomstig van een snel groeiende loofboom (3 mtr per jaar). Daardoor is het een erg ligte houtsoort. De omgeving van Ifaty hebben we verkend vanuit Vovo Telo een mooie accomodatie direct aan het strand.

Spiny forest Life at Ifaty Beach

Ifaty Ifaty Beach women buying fish

Vovo Telo Ifaty, pirogues on the beach

Malagasy Coucal Ifaty, laundry at a source on the beach

Maki riding through Ifaty to spiney forest

Blue coua riding to spiney forest


Van Antananarivo naar Andasibe. Bezoek aan VOI, Vondron'olona Ifotonypark, Perinet, Maromihaza en Mantadiapark met Indri Indri, Aye Aye, Sifaka, Ringstaart Maki, Rode Muis lemuur en Bruine Bamboe lemuur.Hierna richting Antsirabe, dan Miandrivazo richting Kirindy langs de allée des baobabs of avenue des baobabs in Menaba Antimena. Kirindy forest met fossa, red faced brown lemur, Verreaux's sifaka en andere. Daarna naar Bekopaka waar Tsingy de Bemaraha ligt. Terug langs allée des baobabs richting Morondava met Vezo vissersdorp en mangrove. Terug naar Antsirabe, door naar Ambositra daarna Ranomafana met Nationaal Park Ranomafana met Milne-Edward’s Sifaka, red bellied lemur, fat-tailed dwarf lemur, vogels als pitta-like ground roler, blue coua, pollen's vanga, kevers als giraffe weevil, kameleons en geckos. Naar Ambalavao met Parc d'anja waar vooral ringstaart makis te zien zijn tegen de achtergrond van het andringitra gebergte in betsileo. In Ranohira vind je Isalo met de canyon des Singes met de springende Verreaux's sifaka en andere lemuren. Piscine Naturelle, blue pool, black pool, Isalo window. Richting Tulear en Ifaty met Spiny forest, Reniala park.