Felixs fotografie

oog voor details

Fotografie en wandelen in Madeira


Foto's bestellen neem Contact op

boomheide

Madeira is een eiland in de atlantische oceaan, ten westen van Marokko en ten noorden van de Canarische eilanden, circa drie en een half uur vliegen van Amsterdam. Madeira heeft een vulkanische oorsprong. Dit is duidelijk terug te zien in het landschap, de hoge bergen, prachtige valeien en een spectaculaire kust. Er zijn veel wandelroutes uitgezet. Madeira leent zich goed voor een wandelvakantie. Het hele jaar is de temperatuur aangenaam, zelden erg heet of koud, op zeeniveau is het met zomerkleding goed vol te houden.
Webshop
Madeira
Casa do Papgaio Verde
Tijdens het verblijf op Madeira overnachten we in een mooi guesthouse, Casa Do Papagaio Verde. Deze bevindt zich aan de uiterste west rand van Funchal, op een heuvel met mooi uitzicht op de zee. Rustige locatie, uiterst gastvrij, een aanrader. De meeste bezienswaardigheden zijn hier vandaan goed te bereiken. Openbaarvervoer is vrij goed geregeld. Een auto huren, met een behoorlijk vermogen is ook een optie.
Webshop
Madeira
Casa do Papagaio Verde https://www.casadopapagaio.com/
levada do risco
In Madeira waait een passaatwind uit het noorden. Door de hoge bergen is de noord kant van het eiland erg nat. De vochtige lucht moet de bergen over en verliest in het noorden veel vocht. Er zijn irrigatiekanalen, levada's, aangelegd die het water uit het noorden overbrengt naar het veel drogere zuiden. Langs deze levada's zijn er paden aangelegd in verband met het onderhoud. Over deze paden kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden. Zelf heb ik de levada do rei in de omgeving van Sao Jorge gelopen en in de omgeving van Rabacal de levada do 25 fontes die goed is te combineren met de levada do Risco. Deze zijn wat lastig als je geen goede conditie hebt, maar het lastigste stuk is de steigende weg van de start van de wandeling terug naar de parkeerplaats.
Webshop
Madeira
sao lourenco
In het uiterste oosten van Madeira bevindt zich Ponta de Sao Lourenco, een vrij kale rotsachtige landtong. De kust is hier grillig hetgeen mooie beelden kan opleveren. Er is hier een wandeling uitgezet die met een gemiddelde conditie goed is te doen.
Webshop
Madeira
laurisilva
Op meerdere plaatsen, vooral in het noorden van Madeira, bevinden zich laurierbossen. Ik ben in de omgeving van Fanal, hoog in de bergen boven Ribeira da Janela naar zo'n laurierbos geweest. Probleem is dat je je in de wolken bevind, waardoor het zicht minimaal is. Je kunt dus naast de prachtigste landschappen staan zonder ze waar te nemen. Ga dus de omgeving verkennen op een heldere dag en leg de interessante plekken vast in een gps-systeem (ik gebruik maps.me).
Webshop
Madeira
laurierbossen
De laurierbossen ( laurisilva ) zijn zowel bij mist als bij helder weer erg fotogeniek. Bij mist ziet het er dan in het dichte bos sprookjesachtig uit en ook de solitaire bomen zijn dan prachtig vast te leggen. Denk om je kleding, het is daar koud en erg vochtig.
Webshop
Madeira
Seixal
De passaatwind staat op de noordkust van Madeira. Hier is de zee vaak ruw. Dit gecombineerd met de steil uit de zee reizende bergen levert mooie onderwerpen op voor de landschapsfotograaf.
Webshop
Madeira
Ribeira da janela
De noordkust is met name rond Seixal, Ribeira da Janela, Ponte de Sao Jorge erg mooi. Steile kusten, rotsen in zee en verlaten haventjes. Bij Sao Jorge is een mooie wandeling langs een stukje van de kust te maken.
Webshop
Madeira
Cabo Girao
Bij Cabo Girao aan de zuidkust is een glazen platform gebouwd die uitsteekt boven een afgrond. Je hebt hier een mooi uitzicht langs de zuidkust. Hier vandaan zijn zonsondergangen te fotograferen. Ik kan me voorstellen dat verder naar het westen, bijvoorbeeld in Ponta do Sol de zonsondergang beter is vast te leggen. Ik heb dat niet gedaan omdat ik niet in het donker door de bergen wilde rijden.
Webshop
Madeira