InHetOog fotografie

oog voor details

Fotografie in Kokerbomenwoud


Foto's bestellen neem Contact op

Gariganus

Het kokerbomenwoud ligt in de buurt van Keetmanshoop aan de weg van Keetmanshoop naar Koes. Vanuit Keetmanshoop kun je binnen een dag naar de Fishriver canyon of naar Aus of Luderitz rijden. In de omgeving ligt ook de Giant's playground. Hier vind je ook een aantal kokerbomen. Deze plek is bekender om zijn grote rotsblokken die op elkaar gestapeld zijn als de blokken uit een blokkendoos. Dit is ontstaan door omhooggestuwd magma dat is geerodeerd. Vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad door de Giants playground. Zowel het kokerbomenwoud als de Giant's playground liggen op de Gariganus farm, een boerderij die gewoon in bedrijf is. Ze zijn niet vrij toegankelijk. Bij de farm moet je een toegangsbewijs kopen, die niet bepaald duur zijn. Op de farm kun je ook overnachten. Quivertree Forest Rest Camp Er zijn bungalows en er is een vrij basic campground. Bij de receptie is gratis WiFi. Ik heb twee nachten op de campground gestaan, omdat ik ook 's nachts wilde fotograferen. Dit is toegestaan, maar je moet wel van tevoren een permit kopen.
Webshop
Kokerboomwoud
Quivertree forest
De kokerboom, Aloidendron dichotomum, is een grillige, holle boom die in Namibie en Zuid-Afrika verspreid voorkomt. Hier is de enige plek in Namibie waar ze in een bos bij elkaar staan. Het is een nationaal monument Het is geen dichtbegroeidbos, de bomen staan ver uit elkaar. Dit biedt wel de mogelijkheid om mooie doorkijkjes te krijgen en ook het vastleggen van solitaire bomen is goed mogelijk. Na zonsondergang kun je hier mooie composities creeeren waarbij je het melkwegstelsel kunt combineren met de grillige vormen van de kokerbomen. Ook bij volle maan heb je hier veel mogelijkheden.

Kokerboom
Mijn intentie was om rond nieuwe maan in het kokerbomenwoud te zijn, zodat ik het melkwegstelsel zou kunnen fotograferen, in combinatie met de kokerbomen. Dit is er niet helemaal goed uitgekomen, omdat het regenachtig weer was, met onweer en dreigende wolken. Ook mooi natuurlijk maar niet waar ik op gehoopt had. Je doet er goed aan om bij daglicht een orientatierondje door het woud te maken zodat je weet waar mooie composities te vinden zijn. Het kokerboomwoud is niet erg groot, verdwalen zul je er niet. Aan het begin, bij de camping kan het bij zonsopkomst en zonsondergang wat drukker worden, waardoor het daar moeilijker wordt om foto's te maken zonder andere personen in beeld.
Quivertree
Zonsopkomst is goed te fotograferen zonder dat je 'man made structures' in beeld krijgt. De zon gaat achter de farm, die onderdeel is van het kokerbomenbos, onder, waardoor je watertorens en antennes in beeld kunt krijgen. In een aantal bomen zitten nesten van de Sociable Weaver. Soms worden deze hergebruikt door parkieten, maar dat hoor je vanzelf wel. Verder lopen er wat knaagdieren rond en ook hagedissen kom je er tegen.
kokerboombos
Vergeet niet genoeg water en wat te eten mee te nemen als je het kokerbomenwoud in trekt. Het is niet groot, maar het zou jammer zijn als je je fotografiesessie moet onderbreken omdat de hitte je dwingt wat water te gaan opzoeken.
Kokerbomenbos
De camping bij het kokerboombos is heel ruim opgezet, Je buren staan waarschijnlijk circa honderd meter bij je vandaan. Er zijn twee douches en twee aparte toiletten en een plek om af te wassen. De plekken zijn verlicht, zelf te bedienen. Er is een plek voor een bbq. Eenwinkel is er niet, maar Keetmanshoop is circa 15 km van het kamp verwijderd en daar is een winkelcentrum.
Webshop
Kokerboomwoud
Kokerboomwoud
Ik had wat apparatuur betreft een statief, groothoek 14-24 2.8 en 24-70 2.8 en mijn Nikon D810 full frame meegenomen. Op de 24-70 nog een polarisatie filter. Verder had ik een ND filter van Lee 0.9ND S op de 24-70 gemonteerd om het grote dynamische bereik in de hand te houden.Op de 14-24 kun je geen filters monteren. Ik gebruik een draadontspanner of ik pas een ontspanvertraging van 3 seconden toe om onscherpte door trillingen te voorkomen. Bij voorkeur werk ik met live view. Een zaklantaarn en mijnwerkerslamp mogen niet ontbreken.