InHetOog fotografie

oog voor details

Fotografie in Sossusvlei


Foto's bestellen neem Contact op

sesriem

De Sossusvlei is een van de meest bekende toeristische attracties in Namibie. Als fotograaf kun je je hier behoorlijk uitleven. In mijn roadtrip zou ik drie overnachtingen hier doorbrengen. Uiteindelijk werden het er zes, omdat ik later hier teruggekomen ben, toen bleek dat het noorden van Namibie voor mij niet bereikbaar was door de aanhoudende hevige regenval. In de woestijn zal je niet snel wegregenen. Bij mijn tweede bezoek aan Sossusvlei ben ik vooral in Deadvlei geweest.
Webshop
sossusvlei
sossusvlei
Ik verbleef op de campsite binnen de poorten van Sossusvlei, zodat ik voor zonsopkomst al richting de vlei kon en na zonsondergang nog wat speling had om voor sluiting van de binnenste poort de camping te bereiken.
hidden vlei
Vanaf de binnenste poort loopt er een weg van circa 60 km naar de plek waar je toegang tot de deadvlei, sossusvlei en hidden vlei hebt. De maximum snelheid ligt hier op 60 km vanwege de dieren, dus je bent snel een uur onderweg.
dead vlei
Als fotograaf moet je de momenten rond zonsopkomst en zonsondergang benutten. De rest van de dag is de zon te fel om nog interessante foto’s te kunnen maken. Als de zon laag staat zijn tegenlicht opnamen te maken die de gelaagdheid van de duinen benadrukt. Bij zonsopkomst en zonsondergang verschuift de schaduw van de duinen door de vlei, waardoor stukken in de schaduw komen te liggen en andere delen nog in de volle zon staan. Hier kun je mooi gebruik van maken. In google earth kun je een animatie uitvoeren om na te gaan hoe de schaduwen zullen verlopen.
dune 45
Het beklimmen van duinen, wat veel toeristen doen, is voor de fotograaf minder interessant. Dune 45 die 45 km van de binnenste poort af ligt wordt vaak beklommen. Ik heb gefotografeerd op en rond dune 39 (39 km van de poort), omdat daar vrijwel geen toeristen komen, waardoor je geen personen in beeld krijgt en er geen sporen in het zand te zien zijn behalve die door de natuur gemaakt zijn. Ook staat er een boom aan de voet van de duin die het beeld compleet maakt.
oryx
Er lopen Gemsbokken door het gebied die het ook altijd wel goed doen in het landschap.
elim dune
Een plekje die je niet mag missen is Elim Dune. Om daar te komen moet je vlak na de binnenste poort rechts af slaan op een gravelweg. Je komt dan bij een duin die vooral bij zonsondergang mooie kleurschakeringen laat zien. Je kunt ook de achterliggende bergen in je compositie opnemen.
nikon
Ik had wat apparatuur betreft een statief, groothoek 14-24 2.8 en 24-70 2.8 en mijn Nikon D810 full frame meegenomen. Op de 24-70 nog een polarisatie filter. Op de 14-24 kun je geen filters monteren. Tegenlicht opnamen zijn vaak gemaakt met mijn telelens 80-200 2.8 of de 80-400 5.6, omdat de gelaagdheid daarmee beter tot zijn recht komt. Ik gebruik een draadontspanner of ik pas een ontspanvertraging van 3 seconden toe om onscherpte door trillingen te voorkomen. Bij voorkeur werk ik met live view.
Webshop
Sossusvlei